25
Jun
09

Menuju Senja

09_04_25 Tanjong Lobang 02s
09_04_25 Tanjong Lobang 03s09_04_25 Tanjong Lobang 04s

Senja..
Seringkali kita mengaitkan senja dengan usia. bila seseorang menghampiri usia senja, sering kita gambarkan seorang tua yg kulitnya sudah berkedut, gigi sudah hilang, matanya yg kabur, ingatannya yg mulai pudar. Mereka itu bagi kita, hanya menanti masa memejamkan mata. kemudian, gelap malam pun menjelma..
Namun, tidak semua kita dapat menuju usia ‘senja’. Mungkin dalam terang tengahari, gerhana menimpa. Dan gerhana itu membawa ke malam… kehendakNYA, siapa yg tahu.
Kalau lah kita tahu bilakan malam akan menjelma, beranikah kita untuk melanggar laranganNYA? Pastinya, segala yang kita lakukan menurut perintahNYA bagi menjamin kehidupan dimalam hari. Pasti kita berusaha mencari ‘pelita’ untuk menerangkan malam yg gelita nanti.
Tuhan, andai aku lalai dalam beribadah kepadamu.. ampunkanlah kelalaianku..
Tuhan, andai aku telah jauh meninggalkanMu.. bimbinglah aku kejalan yg diredhaiMu..
Tuhan, andai angkaraku membawa murkaMu.. ampunilah aku. sesungguhnya, azabMu teramatlah pedih. Aku tak mampu menahannya walasecebis cuma.
Engkaulah tuhan… Yg Maha Pengasih.
Engkaulah tuhan.. Yg Maha Pengampun.. Ampunilah aku wahai Rabbu’alamin.
Maha Suci Allah, Engkaulah yg Satu…
amin…..


11 Responses to “Menuju Senja”


  1. June 27, 2009 at 4:18 pm

    Uiks..hang dah tak join fotopages lagik ker??

  2. June 28, 2009 at 2:33 pm

    >> gambar time mcm ni yg mmg cantik…
    >> keindahan senja yg tiada tandingan…
    >> beautiful capture…

  3. June 29, 2009 at 2:02 am

    Cantik sunset kat Miri ni

  4. June 29, 2009 at 5:09 am

    both captured nicely wording and pics…may allah guide us bro…insyallah…

  5. July 1, 2009 at 4:54 am

    cantik sungguh la sunset nih bro..
    cayalahhh

  6. July 1, 2009 at 12:38 pm

    Subhanallah….canteknyerr!!

  7. July 1, 2009 at 1:44 pm

    wohho..best nih.. suke tgk ..oghenn..heheh..

    re : bunga tu bunga plastic, terpaksa cerai2kan dari tangkai, sbb tadak bunga fresh.. ape pun rembat buat props..heheh..

  8. July 6, 2009 at 7:32 am

    malang juga ye bila tak sampai ke usia senja, tapi untungnya walaupun tak sampai pergi dalam bersih dan suci

  9. July 12, 2009 at 2:50 am

    Baru perasan namanya Tg.Lobang..mmg berlobang ker tempat tuh??

    • 11 schoepentoeter
      July 12, 2009 at 3:55 am

      kisah nya…
      org kata kat situ dulu jepun mendarat.. so, dia buat lobang untuk ambush..
      ada juga org kata, ada lobang semulajadi kat sana yg jauh kedalam..
      Wallahu’alam..đŸ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: