08
Nov
09

Tasik Pedu, Kedah

pedu 04s
Pedu 01s
Pedu 02s
pedu 03s

Alhamdulillah,
Kedua orang tua saya telah mendapat tempat untuk menjadi Tetamu Allah. Mereka dijadual berangkat dari a/setar hari Kamis ni. Semoga Allah menguniakan kesihatan yang baik buat mereka sepanjang beribadah nanti. Amin..

Cerita tentang foto:
Tasik Pedu adalah tasik buatan juga dinamakan empangan pedu. Dibina bagi tujuan pengairan pertanian. Namun kerajaan telah menganbil inisiatif untuk menjadikan kawasan tasik sebagai tarikan pelancong. Namun atas faktor ekonomi dan kemudahan jalanraya yg agak kurang memuaskan, resort yg dibina di tepi tasik ini terpaksa ditutup. dari pemerhatian saya, sekurang2nya 3 resort telah dibina ditepi tasik ini namun dan kesemuanya telah ditutuk sejah Januari 2007. Walaubagaimanapun, resort utama dikatakan dalam pemuliharaan sejak 2007. mungkin akan dibuka semula setelah siapnya pembinaan highway yg menghubungkan Sik ke pintu baru Malaysia-Thailand iaitu Durian Burung.
Namun yang menyakitkan hati, papantanda arah ketasik ini masih terbiar gah mengalu-alukan kedatangan pelancong. Ada baiknya papantanda2 itu ditutup dahulu oleh pihak berwajib bagi mengelakkan kekeliruan orang ramai tentang resort berkenaaan.
pedu 05s


13 Responses to “Tasik Pedu, Kedah”


  1. November 10, 2009 at 2:12 pm

    pedu lake sekali je me dh pegi.. d first n d last ghitewww.. tp air pon makin cetek kannns..

    thanx bro singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ittewww

  2. 3 whooz
    November 12, 2009 at 1:32 am

    sayang.. sekali pun aku tak pernah pergi time dok kedah dulu

  3. 4 Conan_skywalkeR
    November 12, 2009 at 12:07 pm

    pergh !
    lama bt0l aku x masuk sni.
    apa kabar ko skrg?

    melancong ke tasik pedu nmpak..
    aku penah pi skali.
    ikut org pi ambik madu lebah kt pokok tualang area situ.

    • 5 schoepentoeter
      November 12, 2009 at 1:26 pm

      ko pnah ikut org amik madu? ish.. itu yg aku dok cari tu.. tringin gak nak ikut.. hg kenai sesapa yg p amik?
      aku la ni layan madu tualang.. beli kat FAMA k.Nerang..

      • 6 whooz
        November 16, 2009 at 1:30 am

        dalam paper kemarin ada artikel pasal madu tualang ni. tak ingatlah kosmo / berita harian ..ada no fon untuk sesapa yang nak ikut diorang pergi ambik madu

  4. November 13, 2009 at 5:48 am

    makin mantap koleksi foto.

    dah tak aktif kat fotopages ke?

  5. November 15, 2009 at 5:29 am

    Colour yang menyenjukkan.. =)

  6. 9 schoepentoeter
    November 16, 2009 at 2:55 pm

    Aidura: kat FP masih update.. tp, tak se x-tve sini:)
    Whooz: nanti hg PM aku nombot phone tu kalau dapat laa..

  7. November 21, 2009 at 9:56 am

    huhuhu ak penah p tasik pedu ni,,,,memang best tempat tuu….tp da lama laaa. masa family day syarikat aku keje dulu..skang ak da resign pon ngn sykt tuu,….hehehehehee

  8. 12 maiza
    September 15, 2010 at 5:20 am

    tasik pedu dah tutup ke? ketingalan zaman betul aku ni.. penah pergi sekali mmg cantik..huhu baru nk jdkan tmpat honeymoon aku nati..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: