01
Aug
10

Wong Fei Hong berugama Islam??

Salam…

hmm.. rupanya banyak yg kita tak tau. kenyataan bagi tajuk entry aku hari ni kerana aku ada terbaca satu blog ni:
http://sejarahnagarakedah.blogspot.com/

Aku agak yakin dengan pernyatan yg diutarakan oleh penulis blog ini. Memang aku akui aku ni antara peminat cerita2 kung fu china. Bila aku ingati balik cerita2 yg pernah aku tengok tentang “wong Fei Hong” ni, ada beberapa perkara yg membuatkan aku percaya dengan kenyataan penulis blog ini antaranya:
– Semua filem berkaitan “wong Fei Hong” adalah berkisarkan ketokohan beliau dan kemahiran seni bela diri beliau. Tiada langsung cerita tentang Agama yg dianuti beliau.
– Tak pernah aku tengok dalam cerita beliau ada patung atau sembahan penganut budha.
Tetapi, sejauh mana kebenaran kenyataan penulis blog itu tak dapat dipastikan kerana tiada bukti2 sahih yg lampirkan.
Namun jika benar dakwaan penulis blog tersebut, Subhanallah.. agungnya Islam. Dan aku percaya ianya adalah benar kerana memang Islam suatu masa dahulu amat mashur. Hinggakan Adolf Hitler pun menyanjungi kehebatan Islam.
Persoaalannya sekarang.. apa yang sudah berlaku didalam dunia Islam kita sekarang. Tak guna kita menyalahkan sesiapa selagi kita tak bersatu membina ummah yang bersatu padu.Bersatu bukan sahaja bermaksud dari segi fahaman politik.. bagi aku yang paling utama adalah dari segi ekonomi.
Sebagai muslim, kita tahu yang perpaduan umat Islam bermula dari keluarga.. Didalam masyarakat pula, pusat perpaduan umat Islam adalah Masjid. Aku percaya, pusat ekonomi umat Islam bermula dimasjid.


Ni nama dia teksi air.. untuk kemudahan urang seberang sana nak ke BSB (Bandar Seri Begawan)


5 Responses to “Wong Fei Hong berugama Islam??”


  1. August 3, 2010 at 3:23 pm

    hehehe..kira hero Islamik tu kalau betol..
    kesian jugak baca ebtry sebelumni..kadang-kadang dpt org2 mcmni pon susah jugak..

  2. 2 schoepentoeter
    August 5, 2010 at 2:21 pm

    tuu la kan…๐Ÿ™‚

  3. August 11, 2010 at 8:13 am

    menarik fakta kali ni๐Ÿ˜‰

    salam ramadhan untuk anda & family … hope tahun ni lebih diberkati dariNya๐Ÿ˜‰

    • 4 schoepentoeter
      August 14, 2010 at 3:55 pm

      thanks friend…๐Ÿ˜‰
      Buat anda juga sahabat.. Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna dari tahun2 sebelum ini.. Insyallah..

  4. August 26, 2010 at 5:06 am

    Brunei ….. tak sampai lagi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: