13
Mar
11

Mulu Trip Ep. 5

Salam…
Lama betul tertangguh episod Mulu trip ni… hari ni sambung balik.๐Ÿ™‚

Jadi, lepas masuk gua angin a.k.a wind cave, kami turun semula kat tempat boat landing. Rupanya, brother jokey boat dah beredar.. dia kata nak tunggu.. hampeh betol. Jadi tour guide suruh kami jalan ja. Nasib baik dekat ja.. dalam 10minit jalan ke kaki bukit nak ke pintu Lady Cave and Clear Water Cave.

risau sikit lalu jalan tu sebab plank yg dia bina bukan diatas tanah tetapi disanggar (betul ka aperkataan ni?) di dinding bukit batu kapur dan bawanya terus sungai di ketinggian 3-4 meter dari aras sungai.
Akhirnya sampai ke pelantar yg dibina ditepi sungai untuk santai sebelum memanjat tangga ke Clear Water Cave..

sampai kat situ boleh lepak jap.. sebab guide bgtau yg nak ke gu seterusnya, Lady Cave kena panjat tangga. tinggiiiiii… so sambil lepak tu shoot sikit..
jokey bot rupanya tunggu kat sini sebab kat sini penghujung sungai. Sungai tu rupanya bercantum dengan sungai dalam clear water cave..


wokey.. jom masuk gua …
nak p ke pintu lady cave kena panjat tangga..

ni baru separuh dari tinggi tangga tu . .
ni la Lady Cave.. lebey kurang ja..

kalo nak tau, ni la sebab gua ni diberi nama Lady Cave.. nampak tak bayang2 macam perempuan tuu yg terhasil dari bentuk salah satu batu staliktik (camana tah ejaannya).. pandai2 la imagine ek..

Seterusnya kami masuk ke gua air jernih a.k.a. Clear Water Cave.. Jernih betul air dalam tu. Kalo amik pakage extreme guide tu bgtau boleh masuk dalam air tu dan keluar ikut laluan air tu.. tp kena tunggu musim kemarau sebab musim hujan bahaya air banyak dan laju..


keluar dari Clear Water Cave, lepak jap kat area jokey dok tunggu tu.. makan n basah badan jap sebelum balik resort dan rehat sebelum sambung aktiviti petang pulak๐Ÿ™‚

bersambung lagi Insyallah..๐Ÿ˜‰


7 Responses to “Mulu Trip Ep. 5”


  1. March 16, 2011 at 2:04 pm

    lame tak jenguk sini.. slalu jenguk tadek update..heheh.. suke gmbr last..suke gmbr last:)

  2. March 27, 2011 at 12:02 am

    Cepat cepat sambung. hehehe

  3. April 7, 2011 at 4:27 pm

    Ya allah cantik btol kawasan tu โ€ฆ Serba sedikit dapat tau info untuk kawasan tu โ€ฆ Confirm letih tapi memuaskan?

  4. April 25, 2011 at 9:57 am

    sambung lagi๐Ÿ˜‰

  5. 6 whooz
    May 13, 2011 at 7:16 am

    cantik gambar dalam gua. gambar2 kami hampeh je๐Ÿ˜€


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: