Archive for the 'photo malaysia' Category

03
Jan
13

Selamat Tahun Baru

Happy New Year 2013s

Salam…
“Selamat” what’s does it mean. In Malaysia, when they wishing others, we will start it with this word. In general.. “Selamat” means “safe”… when wishing other it means “happy”. hmmm.. whatever \-/

Anyway, “HAPPY NEW YEAR” to All human out there

I hope that this year will be better that last year in all things that we did/done/do.

08
Feb
12

Floral and Fauna

Still at the same location, Tasik Metropolitan Kepong. While shooting landscape i did interested with beautiful lotus grow in the lake. Unfortunately, there is no flower that “perfectly” grow. Maybe i need to visit this place again to seek for a better growing flower 🙂


i wish i have macro lens to capture this creature

01
Feb
12

Golden sky

Capturing landscape will be great during sunrise and sunset. A beautiful golden colour of the sky will make a great background to our photo. However, in Malaysia the great golden sky won’t appear everyday as the cloud may spoil the view. So, you may be lucky to get the right moment at right time.



15
Jul
11

Jeram di FRIM

Salam…
dah nak dekat sebulan tak update.. hehe.. sorry. alaaa.. tak ramai pun yg masuk sini pun kan.

Apapun, untuk memastikan ruang ini kekal wujud.. dengan bantuan member yg kerja dalam Frim, aku p menembak kat waterfall kat dalam tuu.. kalau pg sendiri, kena bayar kat pintu masuk tuu. pastu, nak mencari lokasi waterfall pun satu hal lg.. 🙂

Sampai sana pun dah lewat petang, jd shoot dekat waterfall yg paling dekat ngan jalan jer laa..
apa2 pun.. layan..






26
Jun
11

Putrajaya

Salam pagi ahad.. pagi minggu ni apa nak buat ek..
Tunggu wife siap jap .. pas ni dah janji nak bawa dia g Ikea.. semalam p lewat dah.. tak sempat nak ushar lebih2 hehehe

hmm.. back to the topic…
dah lama aku teringin nak shoot kat sini. tp, laut cina selatan menjadi penghalang.. hohoohoooo…
apa pun, 2 minggu lepas p amik wife kat aiport mas.. jadi, sengaja keluar awai sikit. singgah Putrajaya jap..
Tak berapa tau jalan kat area tu, surf kat GPS, dia bawa pi ke area cruiser tasik putajaya.. munkin sebab malam tu ada konsert final AF tak ramai orang area tuu..

Apapun, tempat tu agak menarik dengan kombinasi tasik dan bangunan2 yg unik (masjid, KPM n jambatan. Tapi, sebab agak lewat sampai… langit gelap sangat. Maybe lepas ni nak kena repeat lepas magrib kot…
jom…. 🙂

hmm.. jom g Ikea..
agak2 kalo shoot dalam IKEA depa marah tak? hehhee

13
Mar
11

Mulu Trip Ep. 5

Salam…
Lama betul tertangguh episod Mulu trip ni… hari ni sambung balik. 🙂

Jadi, lepas masuk gua angin a.k.a wind cave, kami turun semula kat tempat boat landing. Rupanya, brother jokey boat dah beredar.. dia kata nak tunggu.. hampeh betol. Jadi tour guide suruh kami jalan ja. Nasib baik dekat ja.. dalam 10minit jalan ke kaki bukit nak ke pintu Lady Cave and Clear Water Cave.

risau sikit lalu jalan tu sebab plank yg dia bina bukan diatas tanah tetapi disanggar (betul ka aperkataan ni?) di dinding bukit batu kapur dan bawanya terus sungai di ketinggian 3-4 meter dari aras sungai.
Akhirnya sampai ke pelantar yg dibina ditepi sungai untuk santai sebelum memanjat tangga ke Clear Water Cave..

sampai kat situ boleh lepak jap.. sebab guide bgtau yg nak ke gu seterusnya, Lady Cave kena panjat tangga. tinggiiiiii… so sambil lepak tu shoot sikit..
jokey bot rupanya tunggu kat sini sebab kat sini penghujung sungai. Sungai tu rupanya bercantum dengan sungai dalam clear water cave..


wokey.. jom masuk gua …
nak p ke pintu lady cave kena panjat tangga..

ni baru separuh dari tinggi tangga tu . .
ni la Lady Cave.. lebey kurang ja..

kalo nak tau, ni la sebab gua ni diberi nama Lady Cave.. nampak tak bayang2 macam perempuan tuu yg terhasil dari bentuk salah satu batu staliktik (camana tah ejaannya).. pandai2 la imagine ek..

Seterusnya kami masuk ke gua air jernih a.k.a. Clear Water Cave.. Jernih betul air dalam tu. Kalo amik pakage extreme guide tu bgtau boleh masuk dalam air tu dan keluar ikut laluan air tu.. tp kena tunggu musim kemarau sebab musim hujan bahaya air banyak dan laju..


keluar dari Clear Water Cave, lepak jap kat area jokey dok tunggu tu.. makan n basah badan jap sebelum balik resort dan rehat sebelum sambung aktiviti petang pulak 🙂

bersambung lagi Insyallah.. 😉

16
Feb
11

salam maulidurrasul

salam.. lama betul x update noo..
biasala.. bz hehe